Op zoek naar de Godin

Tempel van de 7 zuilen

7 zuilen

Op zoek naar de Godin

Ik kreeg een beeld voor ogen van 7 zuilen. Ik wist zeker dat ik deze 7 zuilen zou gaan maken. Dit werd de start van mijn nieuwe projekt. Ik wist alleen niet waar het toe zou leiden. Het werd een zoektocht waarbij ik terecht kwam in de prehistorie, bij Sophia de priesteres, bij de Etrusken in Toscane, bij Nehalennia in Zeeland en bij de Matronen in de Eifel.

 

2012:

Vele boeken, musea, en een reis naar Zuid-Toscane hielpen mij bij deze zoektocht, waarvan ik  2 boeken wil noemen: 

*" De glimlach van de sirene"  Selma Sevenhuijsen.  

Citaat:" Gaandeweg  leerde ik het landschap te zien als een grote tempel gewijd aan het heilig huwelijk tussen hemel en aarde. Bronnen, grotten,watertempels,oude altaren,holle wegen,onderaardse gangen, steencirkels en resten van oude labyrinten zijn stille getuigen van langvervlogen tijden, waarin de aarde werd vereerd als moedergodin"

 "Van Sophia tot Maria"        Annine van der Meer.  

Citaat: "Eigenhandig kapte zij zeven pilaren uit ruwe steen en bouwde haar tempelhuis, dat centraal stond in het leven van de mensen. Het huis werd verwoest, de pilaren vielen gebroken neer en Sophia verdween. Wij verloren de vrouwelijke kant van God, zijn vrouwelijk aangezicht".

Mutter Erde:   

Op onze reizen met de auto van Nederland naar Italie en terug overnachten wij regelmatig in Riegel, Zuid Duitsland. Tot mijn verrassing ontdekte ik het kunstprojekt op initiatief van een kunstenares Jutta Stern. Zij werkte in 2004 samen met zo'n 100 dorpelingen, waarvan veel kinderen om "moeder aarde"  eigenhandig met leem te maken. Inmiddels is het  beeld opgenomen in de aarde en volledig overgroeid.

Maquette van de Tempel:

Januari 2013: In maquettevorm ben ik begonnen met de 7 zuilen van de tempel. Het is een      zoektocht naar de juiste klei, vormgeving, bewerking met oxydes en bakproces. Ik heb gezocht naar de aardekleuren, die terug te vinden zijn in de etruskische muurschilderingen en in de prehistorische grottekeningen.

September 2013: Nu de maquette klaar is, ben ik gericht op het realiseren van  de grote tempel, ongeveer 2.50 cm hoog. Ik ben op zoek naar een geschikt stuk land en denk na over de technische oplossingen. Inmiddels ben ik begonnen met een proefzuil.      

December 2013: Bezoek aan Zeeland, om precies te zijn Colijnsplaat op Noord Beverland. Daar  bevindt zich de Tempel van de Godin  Nehalennia, Een replica van de tempel is herbouwd en geopend in 2005. De oorspronkelijke tempel is sinds lange tijd door de zee  opgeslokt. Een Moedergodin van Keltische of Germaanse afkomst zetelde op Colijnsplaats en in Domburg. Zij is teruggekeerd en met haar het bestaan de Godin.                                                                                                                               

St. Willibrordus 658-739 zette voet aan land op Walcheren, waar hij het godsbeeld Nehalennia te Domburg een kopje kleiner gemaakt heeft, omdat zoals hij zei:" zij van de oude dwaalleer was: "Afgoden des heydendoms".

Voorlopige  conclusie 2014:                                                                       

Mijn zoektocht geeft mij steeds meer inzicht. De Moeder Godin heeft daadwerkelijk bestaan in allerlei vormen en in allerlei culturen, zelfs dus op Nederlandse bodem. In sommige culturen is zij nog steeds te vinden, zoals in India. 

Zij is in Europa  vernietigd en afgedaan als heidendom en dwaalleer. Het geeft mij een  andere kijk op de afgelopen 2000 jaar, de geschiedenis van het christendom en de christelijke kerk.                                                       

Ik wil  de verloren vrouwelijke energie van de drievoudige Godin weer tot leven wekken in mijzelf en om mij heen. Ik doe dat door mijn projekt van de tempel te realiseren. Een belangrijk verloren puzzelstuk heb ik met mijn zoektocht gevonden. Ik heb inmiddels ontdekt dat ik niet de enige ben die zoekt en vind;  ik blijk vele metgezellen te hebben. De tijd is kennelijk rijp dat deze goddelijke vrouwelijke energie weer toegevoegd wordt aan onze cultuur en in onszelf weer een plaats in neemt.

Najaar 2014: 20 oktober hebben we een prachtige oude wijngaard kunnen kopen. Een wens ging in vervulling. Bijzonder was dat op de dag van de overdracht bij de notaris er een storm op stak. Dit terwijl het zelden stormt in dit gebied. De torenspits waaide nagenoeg van de toren. De brandweer en takelwagen moesten er aan te pas komen om de spits naar beneden te takelen.                                                                                                                       

Hoe symbolisch was dit; het verval van de kerk en mijn zoektocht naar de Godin, die bestempeld wordt als heidens.  Za Plar wordt de plaats voor de 7 zuilen. De punt van de kerktoren van 1.50 hoog is het eerste objekt in onze beeldentuin. Zij staat er als een driejarig meisje en zij heet "La Liberta".

2015/2016: 6 zuilen staan inmiddels in mijn atelier klaar om buiten geplaatst te worden. De zevende zuil: ' wedergeboorte' liet op zich wachten tot het najaar 2016. Toen had ik de energie  om de laatste en grootste zuil te maken.

2017 juni/juli : het plaatsen van de zuilen op Za Plar.

22 juni 2019 : Opening van Villa Valle dei Fiori: galerie, beeldentuin en locanda.

www.villavalledeifiori.com

 

 

                                                                                                     

                

Zuil 2.50 hoogte